Test jij eens per maand de aardlekschakelaar ?
Ik kom geregeld in oude groepenkasten en er staat dan vaak dat de aardlek eens per maand getest dient te worden door op de test knop te drukken. Eerlijk is eerlijk: dit doet niemand…toch ?
Wat testen we?
Op de aardlekschakelaar (of RCD, Residual Current Device) zit een TEST knop (meestal afgekort als “T”. Wanneer je deze indrukt moet de aardlekschakelaar “trippen” oftewel uit gaan. Je kan hem hierna zelf weer aanzetten. Let er wel op dat alle groepen en dus apparaten achter deze aardlekschakelaar uitgeschakeld worden.
Is dit voldoende?
Kort antwoord: eigenlijk niet. De NEN1010 stelt namelijk specifieke eisen aan de aardlekschakelaar die op deze manier niet getest kunnen worden. Zo moet een aardlekschakelaar bijvoorbeeld uitschakelen binnen 300 ms. Ook dient een 30mA (standaard) aardlekschakelaar uit te schakelen vanaf 15mA maar niet daaronder om ongewenst aanspreken te voorkomen.
Hoe dan wel testen?
Met een installatietester, ik gebruik de Metrel MI 3155XD, kunnen we alle aspecten van de aardlekschakelaar testen. Zo meten we de tijd die de aardlekschakelaar erover doet om uit te schakelen. Dit is meestal rond de 20ms. Ook testen we hiermee hoe de aardlekschakelaar reageert bij diverse lekstromen en of hij niet ongewenst aangesproken wordt.
Moet dit elke maand ?
Nee, dat is wel erg veel. Zo’n uitgebreide meting is zeker niet elke maand nodig maar eens per jaar kan een hoop ellende voorkomen.