Verlichting of stopcontacten aanleggen in de tuin?

Waar moet je op letten bij het aanleggen van buitenverlichting? En wat voor kabel gebruik je ? In dit artikel leg ik het allemaal uit.

De kabel: installatiekabel of grondkabel?

Je hebt vast de term YMVK of XMVK weleens gehoord. Dit zijn twee types installatiekabel waarbij de eerste (YMVK) moeilijk brandbaar is. De isolatie van deze kabel is ook iets dikker dan die van een XMVK kabel. Voor huis tuin en keuken gebruik is een XMVK kabel in principe voldoende.

Maar nu de vraag: kan je deze kabel buiten gebruiken of heb je dan een speciale kabel nodig?

De grondkabel

Beide kabels zijn ook te krijgen in een AS versie. Bijvoorbeeld een YMVK-AS of XMVK-AS. Die toevoeging staat voor Aarde Scherm. Dit betekent dat er een gevlochten metalen aardescherm om de aders heen zit. Daarnaast zit in dit aardescherm ook een aarde litze. Deze tape je af met groen-gele isolatie tape en gebruik je dan als aarddraad. Het idee hier achter is dat je, wanneer je de kabel beschadigd met bijvoorbeeld een schep of spade, altijd eerste aarde raakt en daarna pas de spanningsvoerende delen.

Welke kabel voor in de grond?

De nieuwe NEN1010:2020 zegt daar het volgende over:

In de grond gelegde kabels, buizen of kokers moeten ofwel zijn beschermd tegen mechanische beschadiging, ofwel op zodanige diepte ingegraven liggen dat het risico op dergelijke beschadiging minimaal is.

Dit betekent dat, wanneer je een kabel los in de grond legt, het een AS kabel moet zijn of hij moet op minimaal 50cm diep liggen.

De praktijk

In de praktijk gebruik ik eigenlijk altijd een AS kabel. Zelfs als de kabel op 50cm diep is zou je, als je erg enthousiast aan het graven bent, de kabel kunnen beschadigen. Tot en met de NEN1010:2015 was dit ook nog verplicht.

Mocht je zelf hiermee aan de slag gaan: wanneer je de kabel besteld heb je 1 ader minder nodig dan normaal aangezien de litze dienst doet als aarddraad. Heb je dus alleen spanning zonder eventuele schakeldraden, heb je genoeg aan een 2-aderige YMVK-AS of XMVK-AS kabel.

Tot slot:

Vergeet niet spatwaterdichte lasdozen te gebruiken. Bijvoorbeeld de Attema AK1 doos. Tevens heb je voor de litze lasklemmen nodig voor soepel draad zoals de Wago 221 serie lasklem.