Geaarde en niet-geaarde stopcontacten (WCD’s), wat is nu eigenlijk het verschil?

In de praktijk komen we beide tegen en zou je af kunnen vragen waarom? Dat leg ik uit.

Wanneer ongeaard?

Das een kort antwoord: nooit. Sinds 1997 dienen alle stopcontacten geaard te zijn. Dit betekent dat, wanneer je een ongeaard stopcontact tegen komt, je eigenlijk een installatie ziet van minimaal een jaar of 25/30 oud! Wat het verwarrend maakt is dat bouwmarkten tot op de dag van vandaag nog steeds ongeaarde stopcontacten verkopen. Hoe zit dit dan ?

NEN1010, de norm voor installaties

Hoe het komt dat je nog steeds ongeaarde stopcontacten kunt kopen ligt aan de NEN1010. Deze is verplicht en schrijft duidelijk voor dat alle WCD’s geaard dienen te zijn. Deze regel geldt (helaas) alleen bij nieuwe installaties of bij een ingrijpende uitbreiding of wijziging van de installatie.

Gaat er dus één ongeaard stopcontact kapot, mag deze gewoon vervangen worden door een ongeaard exemplaar.

Waarom aarden ?

Het aarden van apparaten is een belangrijke veiligheidsmaatregel. Stel dat je wasmachine kapot gaat en de draad maakt contact met de metalen buitenkant. Als je nu de behuizing aanraakt wordt je dag spontaan een stuk slechter…

Bij een geaard stopcontact zal de behuizing nog steeds onder stroom komen te staan. Door de aarde zal deze stroom nu afgevoerd kunnen worden naar…aarde. De aardlekschakelaar ‘ziet’ dat er stroom weg lekt en schakelt uit zodat jij geen elektrische schok krijgt.

Maar sommige apparaten hebben een ongeaarde stekker?

Ja, dat klopt inderdaad. Apparaten die ‘dubbel geisoleerd’ zijn (te herkennen aan het symbool van 2 vierkantjes) hoeven niet geaard te zijn omdat de behuizing niet onder stroom kan komen te staan bij een defect. Denk bijvoorbeeld aan een radio met een kunststof buitenkant of een schemerlamp.